Кандидатът за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов се е включил в проекта през т.нар кастинг за политици, който бе обявил Слави Трифонов през 2018 година. Николов е на 44 години, родом от Горна Оряховица, като е избран за депутат от Шумен.

По време на кастинга, където го препитва Слави Трифонов, изненадващият кандидат-премиер казва, че е защитил на 26 години докторат по философия на правото, политиката и икономиката, а преди това е учил в Австрия и САЩ.

В следващите 15 години той се е занимавал с бизнес и практическия мениджмънта, като към 2018 година, когато е интервюто, е бил управител на американска спортна компания  „Финис” за Европа, Близкия Изток и Африка.

По време на разговора с Трифонов, той се застъпва най-вече за реформи в образованието.

„Искам да започна с еретичната мисъл, че образованието е най-сериозният елемент на националната сигурност. Без технологично сериозно подготвени хора и способни да определят стратегическите приоритети на държавата никога няма да успеем да се развиваме”, казва Николов.

Той допълва, че основното предизвикателство пред нас е, че като индивид ние сме страхотни и го доказваме навсякъде по света, но един от проблемите, който имаме е работата в екип.

„Образователната сфера трябва да засили това, но вторият проблем, мисля, който е най-голям е с дисциплината. Това е нещо, което е основен недостатък на нашата нация – колкото  и да сме чудесни и търпеливи.  Тези неща трябва да преодолеем,  като с подходящата нормативна рамка може да го постигнем”, казва Николов.

„Много ми е интересно каква е тази рамка, ако ми го дадете като съвет, ще съм много благодарен”, отвръща му Трифонов.

„Постигане на резултати спрямо поставени задачи и срокове и без компромиси и отлагане.  Нещата така са ситуирани в света, а и в природата, че нищо не търпи отлагане. Това, че Земята се върти, няма да  отложи зимата или друго събитие, което може да ви служи като оправдание. Аз съм наел хора, които са наистина изключителни, те имат два пъти повече потенциал от другите и има плащам много повече отколкото на пазара. Искам от тях максимума, не ги изцеждам или експлоатирам, а правя така да развият целия си потенциал, да се учат и аз да се уча от тях. Основното нещо, което искам от тях е да си спазват сроковете”, казва Николов, а Трифонов се съгласява с него.         
      
Първото нещо, за което кандидатът се застъпва е незабавна програма, която да предотврати изтичането на мозъци.  Според него трябва да се намери балансът между технологично образование и хуманитарни науки, които да изграждат хората, като личности.

Той иска да се въведат годишни атестации, които да определят кои могат да се справят с образователния процес у нас – учители и преподаватели.

Според него това може да се случи, като бюджетът на Министерството на образованието стане колкото този на МВР, а размерът на преподавателските заплати се утроят.  

„Срамно е един български професор да получава колкото един гръцки овчар от Беломорието. Това е нещо, което трябва да направим. Всички ние работим за пари”, казва Николов.

Ето и целият разговор: