Шефът на ВМА даде последни данни за ситуацията с коронавируса в България и в света. Това се случва в парламента, където всеки момент се очаква гласуването на извънредно положение в България.

БЛИЦ припомня, че предложението бе направено вчера от премиера Бойко Борисов.

В Народното събрание започва обсъждането дали да се въведе извънредно положение заради коронавируса по искане на правителството. 

Включването на точката бе подкрепено единодушно 198 депутати.

В пленарната зала бяха допуснати и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и членове на щаба.

"Вече не се явяват единични случаи в България, а има масово проявление. Имаме три гнезда на инфекция, които са независими един от друг.

Те са в Плевен, Габрово и София", поясни шефът на ВМА.

"При подобни случай като този, където семейство от Монтанско проведе тържество с ясното съзнание, че един от гостите наскоро се е завърнал от Италия, в света се предприемат доста драстични мерки", поясни ген. Мутафчийски, който и по-рано днес се разгневи заради безхаберието на семейството и близките на жената, която почина в "Пирогов".

"80% боледуват леко и дори не разбират, че са болни. Но 20% болни имат нужда от помощ", допълни той и поясни, че се търсят начини за бързо снабдяване с необходимата апаратура.

Трябва с всички сили и средства да се ограничи тази инфекция. Ако в другите държави тази крива отива стръмно нагоре, то с това извънредно положение ние целим да вървим плавно нагоре и да намалим натиска върху здравната система у нас", каза още ген. Мутафчийски.

"От две седмици зовем за ограничаване на пътуванията, а през почивните дни по аерогарите имаше увеличение на пътуващите с 30%. В света няма доказани мерки, които да са ефективни, но все пак всички са категорични, че социалното дистанциране е най-важно", допълни шефът на ВМА.

"Ситуацията се променя всеки час. Това ни очаква и в бъдеще", предупреди той.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия