На заседанието коментирахме доставчика на услуги. 3 са регистрирани доставчици до момента, четвъртият се очаква другата седмица. Това каза зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков след първото заседание на обществения съвет по въвеждане на тол системата, предаде агенция „Фокус“.

„Темата с монопол по отношение на предоставяните услуги не звучи сериозно“, заяви Нанков. „Очакваме предоставянето на документи и сключването на договор в максимално бързи срокове, ако не днес, то в понеделник или вторник“, съобщи той. Николай Нанков изтъкна, че над 30 експерти са участвали в съвета, на който са обсъдени промените в Закона за пътищата за отлагане на търговската експлоатация на тол системата, внесени от ГЕРБ. „Обсъждахме и темата с техническата готовност на АПИ да стартира с техническата експлоатация след 16 август и състоянието на системата към момента“, уточни зам.- министърът.

„Предложихме не само онзи консервативен вариант, който колегите от Световна банка бяха изработили и на срещата през март месец предизвика сериозно и обективно вълнение от страна на транспортния бранш. От всички останали 13 сценарии, които Световна банка разработи, се спряхме на един“, поясни Нанков. „По него максималната ставка за тежкотоварен автомобил е 0,36 лв. за над 12 т Евро 0 и 0,25 лв. за Евро 6“, допълни той. Зам.- министърът каза още, че на заседанието е коментирана и темата с обхвата на пътищата, като вече има почти 50% дотиране на обхвата. „Говорим за около 6000 – 5900 км на база на интензивността на трафика, основно на транзитния такъв, а и не само. Говорим за пътища, АМ, първи и частично втори клас“, изтъкна Николай Нанков и допълни, че за втори клас пътища ще се направи още по-детайлен анализ с превозвачите, за да се прецени доколко могат да бъдат редуцирани.

Той съобщи, че разговорите с автобусните превозвачи за редовните линии в посока пълно освобождаване от тол такси ще продължат. „А автобусите извършващи служебни или случайни превози, да бъдат включени в обхвата на бъдещата тол система“, заяви Нанков.

„Тези, които извършват превоз по редовни линии ще бъдат освободени. Това се обсъжда, имаме склонност да подкрепим подобно предложение на колегите автобусни превозвачи“, каза още той.