Третият пол премина през министрите и се запъти към узаконяване от Народното събрание.

Бурни дебати съпътстваха правителственото заседание, на което бе прието да ратифицираме Истанбулската конвенция, призна външната министърка Екатерина Захариева. Основните й противници са Обединените патриоти, които излязоха преди дни и с декларация срещу ратифицирането. Според тях тази конвенция узаконява еднополовия брак.

Очевидно и техните представители в МС Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са упорствали до последно.

Решението не е било взето единодушно, призна Захариева. Патриотите били убеждавани с помощта на Цецка Цачева, че става дума за недоразумение.

Вицепремиерката Екатерина Захариева обаче отрече да става въпрос за признаване на третия пол и еднополовите бракове у нас.

Външната министърка увери, че ратификацията няма да узакони брака между мъже или между жени. Нямало да се застраши и Конституцията ни, на която докуметнтът не противоречал.

По думите й националистите са се подвели по текста за равнопоставеност на половете, ставало дума за това да няма домашно насилие и да се разчупят стереотипите с посягането върху жени и момичета, и изнасилването им.

Захариева призна, че според конвенцията поемаме задължение да обучаваме и децата в училище в толерантност между половете и разчупване на стереотипите, каквото и да означава това.

Ние сме 18-та държава-членка, която приема документа. Ратификацията трябва да се състои в парламента, а по думите на Захариева ще има съпътстваща декларация към конвенцията, в която депутатите щели да изчистят недоразуменията.