Репортерите в парламента бяха изолирани в зала „Запад“ на втория етаж заради коронавируса. Това предизвика недоволство, включително и сред част от депутатите от властта.

Александър Сиди от „Обединени патриоти“ обяви, че мерките са абсурдни.

Валентин Касабов – съпредседател на групата, обясни, че като журналист не би се чувствал удобно в тази ситуация. Той каза, че решението е било на ГЕРБ.

От левицата имаше мнение, че става въпрос за ограничаване на свободата на словото, пише "Флагман".

Част от журналистите също изразяват шумно недоволство. Някои от медиите взимат интервюта от свои колеги, за да коментират необичайната ситуация.

Все пак условия за работа са осигурени – има монитор от пленарната зала, така, както е и в пресгалерията, където репортерите работят обичайно.

В зала „Запад“ е инсталирана и кафе-машина, както и автомат за вода.
 

В един момент в залата с журналистите за брифинг пристигна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е лекар.

„Усещам леко напрежение“, обясни тя. Според нея мерките са били координарани с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По повод изявленията от ОП, че мерките са наложени от ГЕРБ, Дариткова посочи, че те са били обсъдени на Председателски съвет на парламента и там имало съгласие. Ако някой е пропуснал тази точка, тя не можела да отговаря за това.

Според Даниела Дариткова в случая не става дума за еднолично решение.
 


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Тя попита журналистите дали следва да се върнат правилата по ежедневие, репортери отговориха утвърдително. Дариткова обясни, че ще предаде на ръководството на парламента.

Репортери обясниха, че мерките не са ефективни, защото така или иначе депутати се качват и говорят с тях.

Освен това народните представители от заразените области също присъстват. За други длъжности лица, като например шофьорите, ограничителните мерки не важали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!