Народните представители ще продължат да получават заплати, които са равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. БЛИЦ припомня, че по-рано днес парламентът прие окончателно правилника си за работа.

Предложението на Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!" (ИБГНИ) бе депутатските заплати да бъдат намалени на една средна за страната заплата. То беше подкрепено само от осем народни представители, 109 бяха "против" и 31 се въздържаха.

Идеята доведе и до противопоставяне между председателките на ПГ на ИБГНИ и парламента Ива Митева, предаде БТА.

Напрежението ескалира в НС! Сблъсъци между депутатите за заплатите им ВИДЕО

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането.

"Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация. Те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация", обясни тя.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

Отхвърлено беше и предложението й депутатите сами да си поемат транспортните разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.