Номинираният за министър председател на Република България Пламен Николов е женен за шуменската поетеса Бояна Николова и дори сам превежда стихотворенията и на английски, пише "Монитор".

През 2016 година Бояна Николова представи дебютната си книга „Думи в сребърна кутия”. Изданието е двуезично, на български и английски, текстовете в него са разпределени в три цикъла.

„…началото ме впечатли със своята свежа оригиналност и близост до естествените звезди. Днес литературата ни, жадна за нови пътища, ще открие в тази „Кутия” нови съкровени съкровища от думи. Вярвам, че бялата птица на Бояна ще покаже пролетта дори на мойта есен.” – тази рецензия на Любомир Левчев е публикувана на корицата на книгата.

На представянето на книгата в родния и Шумен освен председателят на дружеството на шуменските писатели Антонин Горчев, говорил и философът Пламен Николов, представен като съпруг и преводач на поетесата. Той превел на английски стиховете в двуезичнвото издание.
 



„Бояна е културолог, а Пламен Николов е философ и това неизбежно е дало своя отпечатък върху поетичните текстове, чиито търсения спираловидно пресичат полето на естетическите, етическите и философските концепции. Същевременно книгата потапя в изисканата атмосфера на една чисто женска поетическа визия с така характерните за нея драматичност, колебания, покоряване, любов, родителски трепети и пътуване през времето.“ – коментираха след представянето организаторите на литературното събитие от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.

 Бояна Николова e родена в Шумен през 1978 година. Завършва Гимназията с преподаване на чужди езици „Никола Вапцаров“, с профил френски. След това завършва Културология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Самият Пламен Николов е завършил СУ "Йоан Екзарх Български" по времето, когато беше хуманитарна гимназия.