Нено Димов разкри дали ЕС ще глоби България за мръсния въздух

Той посочи, че според него трябва да се отнемат лицензите на технически пунктове, които допускат до движение коли

Направихме много ясен график за мерки срещу замърсяването на въздуха заедно с колегите от Европейската комисия, който изпълняваме. Първият етап от този график завършва в края на тази година и България е изпълнила всичко в срок. В момента изобщо не стои въпросът за имуществени санкции, а това, че България изпълнява ангажиментите си, каза в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Предстоят преговорите за следващите срокове и следващите мерки, добави той.

По думите на Нено Димов средствата за чистота на въздуха у нас са се увеличи седемкратно, откакто той е министър.

Рим, Милано, Неапол и Париж например са по-мръсни от София, заяви Димов.

Той посочи, че според него трябва да се отнемат лицензите на технически пунктове, които допускат до движение коли, които замърсяват драстично въздуха. Основният проблем с колите е, че трябва да имаме съзнанието, коментира министърът.

Нено Димов отбеляза, че има ТЕЦ-ове, на които е разрешено да горят биомаса, и такива, на които не е разрешено. В ТЕЦ "Брикел" установихме, че неразрешено се гори биомаса. Затова наложихме административна принудителна мярка за спиране на мощности. Трябва да изградим такава система, която да наблюдава горенето, включително и в малките часове, подчерта министърът на околната среда и водите.