Неочаквано! Радев наруши свой важен принцип заради ПП-ДБ!

Акад. Денков припомни, че те са е единствената политическа сила, която на два пъти е съставила редовно правителство в последните години

Третата по големина парламентарна сила – „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, пристигна в президентството за консултации за съставяне на редовен кабинет.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано държавният глава прие представители на ГЕРБ-СДС начело с Бойко Борисов, който заяви, че ще предложи правителство на малцинството.

След това за консултации дойдоха и представители на ДПС, които заявиха, че е логично кабинет да се състави с първия мандат.

От страна на ПП-ДБ дойдоха Кирил Петков, Николай Денков, ген. Атанас Атанасов и Божидар Божанов.

„Искам да припомня, че веднага след изборите вие заявихте твърда позиция, че няма да се ангажирате в сглобки с ГЕРБ и ДПС. Днес продължавате ли да стоите на тази позиция?“, попита Радев представителите на ПП-ДБ.

„Аз по принцип избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия. Такъв е принципът, но ситуацията е доста сложна. Означава ли казано преди при мен, че не можете да се ангажирате с третия мандат? Множат се партиите, които вече имат желание за третия мандат“, посочи той и даде за пример „Възраждане“.

„Вие бихте ли се строили в такава коалиция под егидата на „Възраждане“?", постави директно въпроса той.

Акад. Денков припомни, че те са е единствената политическа сила, която на два пъти е съставила редовно правителство в последните години.

„Смятаме, че с отредения ни вот от избирателите, в който нашите депутати са съществено по-малко от преди, ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за някой друг тези политики също са важни, той трябва да изпълни своя дълг“, подчерта той.

По думите му, първата и втората политическа сила през цялото време са работели заедно, „и когато свалиха нашите редовни правителства, и когато ги критикуваха без основание“. Той заяви, че те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят мандатите.

„Виждам скрити разговори за позиции, от които не става ясно кой за какво иска да работи“, допълни той.

„При нас приоритетите не са променени, но при настоящата политическа ситуация не виждам как бихме могли да ги реализираме. Затова ние казваме, че оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска“, заяви Денков.

От своя страна Кирил Петков посочи: „Избирателите този път ясно ни дадоха позицията на опозиция. Това, което се надявам колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за 7-и път да имат мандат“.

(Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ)

„Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново“, изтъкна той.

Петков повтори, че формацията остава на проевропейски и антикорупционни позиции. 

Акад. Денков беше категоричен: "С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа и света. Говоря ние като България, като държава, която е с хилядолетна история, с богата култура, една от основоположниците на европейския континент, и в същото време като държава, която трябва да намери своето място в европейския и световен ред".