С оглед заявките, които направиха политическите сили, шансовете за правителство с третия мандат са ниски. Формулата за водене на разговори зависи от мандатоносителя. Това заяви зам.-председателят на парламента от „Продължаваме промяната“ (ПП) в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„За ПП е важно в едни преговори да залегнат нашите приоритети. Ще видим до какво ще можем да достигнем при разговорите. За ПП отношението към войната в Украйна е важно, преглеждането на Изборния кодекс - също, отношението към съдебната реформа.

В правна комисия видяхме, че единствено ПП и ДБ гласуваха да се приеме механизъм за контрола на главния прокурор. Това са някои от най-важните основополагащи политики за един бъдещ кабинет“, обясни той.

„Съставянето на кабинет не може да стане на базата на безпринципен компромис. С ДБ разговорите биха вървели доста конструктивно. Казвам това на базата на опита, който имаме с разговорите по втория мандат и коалицията, в която участвахме. Ние гледаме в една посока по отношение на темите, които изброих“, подчерта Минчев.

По думите му ГЕРБ са направили заявки за тези политики, но с гласуванията си не са показали, че наистина го искат.

По думите на Никола Минчев „Nexo“ е измислен казус. „Ако той се е отразил на връчването на третия мандат, би било тъжно и трябва да попитате президента за това. Удобно тази афера съвпадна с конституционната процедура, а това е нередно от страна на прокуратурата“, отчете той.

„Ще разговаряме с мандатоносителят. Ще видим кои парламентарни групи ще се отзоват на тези покани. Ще разговаряме по теми и по политики“, каза Минчев и допълни, че ще отидат на подобна среща.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук