Искаме всеки един от присъстващите министри да ни запознае защо не може да работи с министър Бисер Петков. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по рокадите в кабинета.

"Уважаеми колеги какво се случи от вчера до днес, откакто беше обявена смяната в кабинета.

Първо, вчера се появи прессъобщение, че днес в 12 часа новият министър ще приеме. 12 часа мина. Отменете си прессъобщението.

Това е дребен детайл към голямото. За пореден път правителството казва на нас, дано да ви е неудобно това, но и на бъгарските граждани - парламентът е нищо.

Аз решавам, аз назначавам, аз въвеждам 12.00 часа. Няма никакво значение, че няма такава точка в дневния ред на парламента. Системно в три правителства наред руши институциите", каза още Нинова, цитирана от Фокус.

"Колеги, вие дали прочетохте решението за смяната на министри. Някъде да сте видели мотиви. Тук няма нито една дума - мотиви. Единствените думи на премиера за смяната са, че никой министър в кабинета не иска да работи с Бисер Петков.

Уважаеми г-н Дончев, по-страшно нещо от високия тон в политиката е мълчанието в политиката. Вашата група мълчи вече час и половина.

Г-жо председател искаме всеки един от присъстващите министри да ни запознае с мотивите си, защо не може да работи с министър Бисер Петков", призова Нинова.

Лидерът на БСП попита дали управляващите са броили колко промени имат в този кабинета.

"Осмата от 19 министри. Почти половината кабинет за три години се превъртя. Осем промени, в предишните имаше мотиви.

Бяха или за корупция, или поради некомпетентност. Какво означава това? Половин министерски съвет сменен за три години поради съмнения за корупция. Това означава - некадърност на този екип, която поражда нестабилност в държавата.

Вие ги сменяте тези министри като носни кърпи. По този начин се опитвате да отпушите напрежение, за да не стигне въпросът до първия, но първия винаги носи отговорност", каза Нинова.

Според нея проблемът не е в кадрите, а системен.

"Той е в това, че цели системи са в колапс в България. Като Кирил Ананиев смени Николай Петров какво се промени в здравеопазването към по-добро. Освен, че последният месец започнаха да затварят болници. Здравната реформа я няма никаква.

Какво се промени? Става по-лошо? Какво стана, когато Росен Желязков смени г-н Москавско - тол системата е в пълен провал",попита още Нинова.

"Какво значение имат кадровите промени, когато е сбъркан моделът", заяви Нинова.

"Казвате управляващите, че тя ще изпълнява програмата на правителството. Тогава е излишно да ви питам - ще има ли преизчисляване на пенсиите. Ням а да има, защото правителството на Борисов го няма в програмата си. Ще се направи ли минималната пенсия 300 лв. Не, няма, защото в програмата го няма.

Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще въвеждате противоконституционната джендъридеология. Не, но тя я въвеждаше като зам.-министър на образованието.

Пише ли, че ще прехвърляте част от грижите за нашите деца на НПО срещу тлъсто заплащане. Не, не пише. В Конституцията пише, че това е грижа на държавата.

Във вашата програма не го пише, но тя го правеше. Въпросът е риторичен, отговорът вие ще си го дадете", заяви Нинова.

Лидерът на БСП Подчерта, че поредната кадрова промяна не решава нито един проблем, а се прави за да се изкара мандата.

"Кадровата промяна е агония за правителството. По-лошо тя е несигурност за страната, колапс за цели системи и агония на българския народ", завърши изказването си Корнелия Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!