Малко след 9 часа днес парламентът не събра кворум, за да започне заседание. В зала се регистрираха 106 народни представители, при необходими за кворума 121 депутати.

Следващият опит за регистрация бе насрочен за след 15 минути.

Дори и при втория опит за регистрацията парламентът не събра кворум, за да започне заседание. В зала се регистрираха 112 народни представители, при необходими 121.

При тази ситуация председателстващият заседанието Емил Христов закри пленарното заседание.

Вторият опит за регистрация се наложи, тъй като в началото на пленарното заседание в зала бяха установени 106 депутати.

По програма народните представители трябваше да разгледат проект на решение за удължаване на срока на работата на Временната анкетна комисия за НАП.

След изчерпване на законодателната част беше предвидено да започне петъчният парламентарен контрол, в който трябваше да вземе участие премиерът Бойко Борисов.

БЛИЦ припомня, че министър-председателят трябваше да отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с политика по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген.

„Премиерът Борисов удари дъното като нареди на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума“, отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от Фокус.

„Два неуспешни опита за регистрация. Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. 

Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген. 

Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл и мен ме нямало. Един път се е наложило да ме няма. 

От началото на това народно събрание всички мои въпроси и питания, всички до един - ето ги, се връщат от министър-председателя с отказ да не отговаря поради некомпетентност“, заяви Нинова.

„Страхът на премиера да ми отговаря е по-голяма от парламентаризма“, допълни тя.

Нинова припомни, че има питане към министър-председателя за Агенция „Митници“, срив в Търговския регистър, а отговорът е бил, че не е от компетентността на министър-председателя и да се зададе на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова. 

„Следващо - питане относно избора на делегирани за България прокурори на Европейската прокуратура. Отговор - не е от компетентността на министър-председателя. Питайте Данаил Кирилов“, изреди още Нинова. 

„Изводът ми е, че страхът да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. 

Ще ви разкажа, сега ми излезе един спомен от едно интервю на един генерал, шеф на НСО на парламента. „Винаги усещаме, кога едно правителство си тръгва. 

Когато министър-председателя отказва да идва в парламента да отговаря на въпроси или ако случайно дойде иска от нас да го извеждаме от страничния вход“, заяви Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!