Внасяме предложение да извикате в парламента премиера Борисов и министъра на отбраната да дадат отговори за водени разговори с Lockheed Martin за нови самолети. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

„От името на парламентарната група, внасям процедурно предложение да извикате министър-председателя и министъра на отбраната. Най-малкото, което трябва да направят е да информират българското общество“, каза още Корнелия Нинова.

Според нея обратното означава, че се продължава порочният модел на едноличното взимане на решение, на унижение на парламентаризма и на основите на държавността.

„Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на министър-председателя с американската компания Lockheed Martin и пуснаха официално прессъобщение за водени разговори за закупуване на нови 8 самолета F-16.



От съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма заявки, свързани с проучване на възможностите за придобиване на още 8 броя самолети, на нови 3 координатни радари, поддръжка на оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване“, изтъкна Нинова, цитирана от "Фокус". .

"Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министър-председателя и министъра на отбраната да дойдат в парламента и да отговорят. Не само на нароните представители, а и на българското общество. За какви параметри на сделката става дума. Предвижда ли бюджетът за 2021 г. средства за финансирането на тази сделка?



Искаме да питаме министър-председателя 5-те млрд. лв. заем от миналата седмица за това ли са“, каза тя.

По думите й дългът, който оставя правителството на Борисов след себе си, надхвърля 30 млрд. лв.

„Всички знаем, че се задава безпрецедентна икономическа и социална криза, всички знаем фактите от последните месеци, оповестени от НСИ, т.е. официални и държавни. Цените растат, а доходите не. Правителството няма план за преодоляване на социално-икономическата криза“, коментира още лидерът на БСП.

„Не мислете, че с 50 лв. към пенсиите ще решите тези проблеми. Истинският начин да ги решите е преизчисляване на пенсиите. Искаме да видим този 1 млрд. за увеличаване на доходите и ясен отговор колко милиарда ще похарчите за тази сделка“, изтъкна още Нинова.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ