Темата за Украйна бе употребена и бяха хвърлени обвинения по правителството и по мен персонално. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция.

"Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове. Един патрон не е изнесен за Украйна".

„Знайни и незнайни герои, коментатори, организатори, хора, които никога не са чували какво е международен договор за износ на оръжие, лъжеха. Мълчахме и не желаехме да поднасяме на народа ни скандали, когато той има нужда от хляб и ниска цена на тока“, каза Нинова.

По думите ѝ обаче всяко търпени си има граници.

„В едно свое изказване президентът Радев ме призова да обясня на българите и миролюбивите леви хора как така изнасяме оръжие. Реших да удовлетворя този призив на президента и да кажа на всички граждани за какво става дума.

Може да се премълчава, когато лъжата идва от хора, които нямат представа, но не може да се мълчи, когато тази лъжа се институционализира. Това бе показано преди няколко дни от секретаря на президента, когато той публикува един документ“, каза Нинова.

Тя припомни пост на секретаря на президента Димитър Стоянов, в който той твърди, че Министерство на икономиката е сключило договор за оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна. 

„За каква умишлена манипулация става дума и за какво петно по президентската институция става въпрос“, каза Нинова и показа въпросния документ в неговата цялост.

Това е писмо от директора, вече бивш, на ВМЗ Сопот до директорите на ВМЗ Сопот за сделка от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев.

"Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", обясни Корнелия Нинова.

Тя показа още един документ, с който съветът на директорите одобрява промяната в сделката. Този съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 г. А съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет", обясни министърът на икономиката.

"Президентът ме призова да говоря, ето говоря, време е и аз да задам няколко въпроса. Ние като ръководство и правителството - новото, свършихме своята работа. Тази сделка е спряна, тя никога не е виждала бял свят. Сега питам как президентът ще изчисти това петно от президентската институция, което секретарят му лепна", завърши Нинова.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че президентът Румен Радев е приключил с цикъла с консултации с партиите, като няма да проведе с "Продължаваме промяната" и БСП, а директно ще връчи първия мандат.

Припомняме, че както БЛИЦ писа вчера двете партии не се явиха на среща с него, като посочиха като мотив извънредното заседание на бюджетната комисия за актуализацията на парите за 2022 г.

Припомняме, че по-рано стана и ясно, че на свое заседание в София Националният съвет на “Продължаваме Промяната” е решил и дадал мандат за започването на преговори за ново правителство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!