Трябва да се сигнализира Прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които доведоха до ситуацията с чумата по свинете. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде „Фокус“.

„Ние знаем какво трябва да се направи и правим конкретни предложения, които са единствените, които могат да го направят. Срещнахме се с много специалисти, днес разговаряхме с ветеринари, ловни дружинки, има мерки, които могат да се вземат, да дадат резултат и те са спешни, но уви, не се правят.

Предлагаме МС да се събере от излишъка да определи фонд средства, с които да плати по пазарни цени на стопаните животните, които в момента избиват. Второ да се централизира целия този процес и да стане държавна политика и държавно отношение. Предлагаме да се направи среща с председателите на всички ловни дружини“, посочи още Нинова.

Тя посочи, че Националния ловно-рибарски съюз предлага мерки още преди една година.

„Това трябва да се централизира“, заяви Нинова. Трето среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор стях. В страната има над 2000 души ветеринарни лекари, които в момента не се ползват“, посочи още Нинова.

Тя отчете, че те не стъпват при малките стопани, където има заден двор. „от четири години нямат договор с министерството. Да се направи среща при премиера с ветеринарния съюз.

Те могат да бъдат много полезни в момента, но не ги ползват. Има разбира се и средносрочни, и дългосрочни мерки, които трябва да се планират още от сега – промени в наредбата за регистрация на тези домашни животни.

Според нея е необходима и държавна политика за екарисажите.