Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Подходихме отговорно, бяхме диалогични и събрахме на една маса колеги, които не си говореха последните седмици. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Нинова с големи новини за парламента и БСП

"Предложихме 79 закона на Народното събрание (НС), предложихме програма", добави тя.

"Последната година БСП се промени - от партия, с която никой не искаше да говори, станахме единствените, които могат да говорят с всички. Ето защо отиваме с чувство за държавническо и отговорно поведение с опит за редовен парламент, който да даде стабилност", уточни Нинова.

Запитана само заради КЕВР ли искаха да държат мандата, тя отвърна: "Тази истерия напоследък с "връщайте мандата" бе изкуствено създадена. Миналата година го държахме 11 дни и всички ни молеха да го държим още. Тази година го върнахме на десетия ден. Не сме нарушили Конституцията и до милиметър".

"Депутатите заслужават поздравления - във вторник поставиха въпроса за епидемията "райски газ". С ресурсите на КЗП и министерството мобилизирахме всички сили да спрем продажбата, докато тя влезе със закон. В петък има решение на комисия и две четения в зала и законът е факт. Това е най-бързо приетият закон в политическата история. Е, заслужаваше ли си да държим още два дни мандата?!", запита Нинова.

"Имаше шанс за 3-ти кабинет и ГЕРБ и ДПС дръпнаха ИТН; точно за да не се промени стария модел. Имаше управленска коалиция, която свърши най-главната задача - да преведе България през тежките зимни месеци и народът най-тежко да почувства ужасните кризи, които ни сполетяха. Подкрепихме икономиката и я стабилизирахме. Заделихме 22 млрд. лева за помощ на семейства и домакинства", каза още тя.

"Имахме слабости - комуникацията помежду ни не бе добра. Случваше се "Продължаваме промяната" (ПП) да обявят решения, за които не бяхме и чували. После трябваше да гасим пожари и да търсим корекция на решенията. Това бе грешка на правителството. Разбрахме се вече за предварително обсъждане в бъдеще", уточни Нинова.

"Ние категорично не подкрепихме решението за Северна Македония и руските дипломати. Това взе главата на Кирил Петков като премиер. Били сме ясни и категорични по тези теми", добави тя.

Нинова коментира и преговорите за новите изтребители Ф-16.

"Поставил се въпрос е едно, но предвижен въпрос е друго - получена оферта, водени преговори, договаряни цени и срокове на доставки. Ние научихме вчера и напуснахме заседанието с ясна и категорична позиция.

В тези кризи и неясност какво ще се случи, какво количество газ ще имаме и на какви цени, в момент, в който всеки лев е ценен на България, е неразумно да се договарят пари за нови Ф-16, при все че не сме получили старите. И понеже разбрахме за този напреднал процес, напуснахме и казахме: "Не, в този момент България няма нужда от това". Иде тежка зима", каза тя.

"Никога не сме нападали първи президента Румен Радев, ние сме изненадани от това, което прави. Той пове протестът, той създаде "Продължаваме промяната" (ПП) и ги изтласка във властта, той каза гласувайте за новите партии.

Вчера си позволи да каже "Вие поставяте държавата в хаос" и нито една дума не каза за онези, които поставиха държавата в хаос. Няма да позволим никой да се подиграва с Българската социалистическа партия.

Направихме грешки, но и всичко възможно да променим стария модел", каза Корнелия Нинова, лидер на БСП и министър на икономиката в оставка, която говори от Казанлък, защото утре започва традицинният събор на БСП на Бузлуджа.