Приветстваме диалога с РСМ, но не одобряваме езика на омразата в Скопие, заяви Корнелия Нинова след срещата с премиера на РСМ Зоран Заев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде извънредна пресконференция в централата на партията на "Позитано" 20.

"Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и истина", бяха точните думи на Нинова.

„Проведохме среща по искане на министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев и водената от него делегация. Обсъдихме двустранните отношения в контекста на присъединяването на република Северна Македония към ЕС“, продължи Нинова.

„Ние винаги сме подкрепяли присъединяването на Северна Македония към ЕС. Подкрепихме Договора за добросъседство, както и Декларацията на българското Народно събрание“, напомни Корнелия Нинова.

„Разбираме напълно, че към нас като партия очакванията са още по-големи отколкото към другите партии, тъй като ние и Социалдемократическия съюз, който управлява в Република Северна Македония начело със Зоран Заев, сме партньорски партии, участваме в общите международни организации на социалистическите и социалдемократическите партии. Ние сме партньори, ние сме и приятели. Уважаваме това приятелство и партньорство, но над него поставяме България и българския национален интерес“, подчерта тя.

„Нашата позиция остава непроменена. Към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на република Северна Македония в ЕС. Заявихме своята готовност, че оставаме отворени за диалог на всички равнища за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната ни позиция е, че присъединяването на република Северна Македония към ЕС е гаранция за региона и е възможност за развитие“, подчерта тя.

Нинова заяви, че за да се даде старт на преговорите трябва да са изпълнени условията в Договора за добросъседство.