Дрон с плакат, на който пишеше с черни букви "Оставка", пуснаха към прозорците на премиера Борисов в Министерски съвет участниците в протестното шествие и митинг, организирани от БСП днес, пише Канал 3.

За оставки на Борисов, правителството и управлението призова от трибуната  лидерът на БСП Корнелия Нинова, думата "оставка" прозвуча преди това и в речта на открилия митинга Калоян Паргов, председател на Столичната организация на БСП.
 

 



Ние сме тук да ви кажем: Оставка! Отивайте си - Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и онези в тъмното отзад, които ви дърпат конците. Отивайте си, за да я има България и за да живее този народ! Така завърши пламенната си реч лидерът на БСП Корнелия Нинова на протестния митинг пред МС и бившия Партиен дом в София.


 
"Началото е поставено преди 132 години в Америка. В стачка за 8-часов работен ден. Цели 132 години хората, които творят, създават, произвеждат, се борят за своите права и срещу ограбването на труда им. За 132 г. светът се промени, неравенствата се увеличиха - 3% от човечеството владее 97% от благата му, корпорациите трупат богатства, народите обедняват", заяви Нинова в началото, след като поздрави за Международния ден на труда Първи май и със 142 г. от обявяването на Априлското въстание (по нов стил).

 
"С тези богатства корпорациите купуват политици, те им осигуряват нови богатства. За тези хора единствената ценност са парите. За тези хора няма политика, няма морал, но има мизерия, има бедност. И властта днес в България крепи управлението със страх, агресия, цензура срещу народа. Затова днес ви поздравявам с най-силното чувство - смелостта", обърна се Нинова към хилядите на митинга.
 
"Нека да пуснем прожектора, както призова президентът Радев, и да осветим тъмните места, да осветим истинското лице на управлението - пропито от кражби и корупция", продължи Корнелия Нинова.
 
"Прожекторите вече светнаха, но отвън. Докладът на Държавния департамент на САЩ Ви каза, г-н Борисов, че цялото Ви управление е пропито от корупция. Най-авторитетните европейски институция Ви казаха, че България е най-корумпираната и бедна държава, управлявана 8 години от г-н Бойко Методиев Борисов", обърна се към премиера Нинова.
 
"Светнете прожекторите към вашите градове и села, не се страхувайте! За да има светлина и да се види ,че тяхното управление и в местната власт е обрасло с шуробаджанащина.
Нека от днес тази светлина да тръгне по цялата страна, за да се види истината, да дадем сили и смелост на народа си.
 
Защото 1,5 милиона живеят под прага за бедност, 400 000 - под прага на минималната заплата, 4 милиона българи са с под средната заплата, но 400 си увеличаваме заплатите на няколко месеца. Това не е справедливо, господа управляващи, трябва да се разделите с благините си.
 
Днес с вашата подкрепа със силата на тези над 15 000 души имаме нова енергия да продължим нашата борба, защото тя е справедлива! Оставка!", извика Нинова.
 
"Днес тези прожектори да покажат истинската картина на живота на България - българи умират по улиците, защото нямат болница,;българи умират в болниците, защото нямат пари да си платят. Изчезваме като нация, хора, изчезваме като народ.
 
И вчера те (управляващите) се събуждат,  сякаш вчера са влезли във властта. Управлявали сте 8 години, господин Борисов - предостатъчно от уморена и безидейна власт. Която предлага две неща - нестабилност и войнстваща агресия.
 
Всеки ден в коалицията се карат помежду си за пари, обществени поръчки, назначения и влияние. Валери Симеонов срещу министрите на ГЕРБ, Цветанов срещу Волен Сидеров, всички заедно - срещу народа си.
 
Днес сутринта казват едно,на обяд - второ, вечерта - трето. Няма сигурност, не можеш да правиш планове за бъдещето  Бойко Борисов и правителството му отвориха война на всичко и на всички, на президента Радев. Отвориха война на опозицията, която изпратиха в Сибир от парламентарната трибуна.
 
Но най-важното е, че отвориха война на вас, като оставиха хората с увреждания на патерици пред Народното събрание. Те казват, че всеки протест е купен, ще кажат същото и за днешния. 
Ние искаме друго - искаме сигурност, мир, спокойствие, високи доходи, достоен живот!
 

 
Най-голям враг на това е апатията и безверието. Много сте лъгани,  много хора не вярват, че може да е различно. Не, няма да бъде така, може да бъде различно, господин Борисов и скъпи българи!
 
Можем да имаме българско производство, можем да се храним от българската земя, да се лекуваме без да доплащаме, може трудът ви да бъде уважаван, пенсиите индексирани. Можем, ако бъдем заедно и много. Защото те ни искат разделени и на колене.
 
Но ние сме изправени, г-н Борисов! Вие искате да ви ръкопляскаме вечер пред телевизорите. Ние сме тук да ви кажем: Оставка! Отивайте си - Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и онези в тъмното отзад, които ви дърпат конците. 
 
Отивайте си, за да я има България и за да живее този народ!"
 
След тези думи на Корнелия Нинова митингът пред МС бе закрит с мелодията на Интернационала.