"Дойдох, за да ви покажа ето това", заяви Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание (НС) и показа слайдери на снимки от наводнения в България. "Слагаме ботушите и хукваме да помагаме, но постфактум", заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в парламента.

"11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лева, но за 10 язовира ремонтът не е приет - къде заради липса на книжа, на проекти, на разрешение от съответна община", коментира вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и уточни, че всичко това е дадено на прокуратурата.

В дълга реч Нинова обясни как постоянно се тича след проблемите с язовирите, а не се действа превантивно. Сега има 6844 язовира, а положението е следното - един е собственик на стената, друг е на земята, трети е на водата и често той я дава на концесия на четвърти да гледа риба.

Над 4000 са общински, 719 са към земеделско министерство, над 400 към Министерството на икономиката, отделно язовири на Министерството на отбраната, язовири с неизвестен собственик, 150 язовира на земеделски кооперации, а 144 са частна собственост. 23 язовира пък били на Министерството на енергетиката.

Нинова даде и решението - промени в Закона за водите, които скоро щели да бъдат представени, за да няма такава разпокъсаност в управлението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!