Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за внесения от левицата вот на недоверие към правителството в Народното събрание.

По думите й за последните 3 години корупционните скандали във властта са ставали все по-драстични и във все повече сфери, а управляващите демонстрират нарастващо усещане за безнаказаност.

„Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Судужукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още“, изброи Нинова.

Тя отбеляза, че пипалата на мафията са във всички структури.

„Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията“, допълни лидерът на БСП.