Днес е вторият ден от консултациите при президента преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на правителство в 49-тото НС. При държавният глава Румен Радев пристигна групата на БСП. 

От екипа на левицата се явиха лидерът на БСП Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова. 

"Вие ясно позиционирахте своята роля в НС като опозиция на тази власт, но в същото време този парламент има трудната задача да излъчи ново правителство в тази сложна обстановка, наситена с проблеми и противоречия. Реалният дневен ред на обществото остава на заден план, вие как преценявате остатъчния ресурс на това НС да сформира правителство, което да решава тези проблеми? Как преценявате тези шансове", попита държавният глава. 

"Ако се стигне до трети мандат, готови ли сте да предложите формула или оставяте на тезата, че решението на проблемите се състои в нови предсрочни парламентарни избори", обърна се президентът към Нинова.  

Костадинов фучи след скандала с Радев, изрече смразяващи думи за държанките на Борисов ВИДЕО

Лидерът на БСП взе думата, за да обясни каква е позицията на партията за връчването на нов мандат и съставяне на правителство. 

"Нашата позиция е ясна и категорична от първия ден на съставянето на това правителство и тя е че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори. Това правителство беше създадено порочно, като предаде представите на хората. Това правителство и мнозинство, вместо да се борят с мафията и задкулисието, ги изпраха. Корупцията се записва в законите. Приоритетите не са записани", каза тя. 

"Шенген по въздух и вода е унизително за България и ни отдалечава от европейската ни същност. Еврозоната се отдалечава като възможност, ПВУ не е ревизиран и крие риск. Инфлацията не е намалена - 9,5% за миналата година. 9 месеца посветиха единствено на разпределяне на постовете и властовите позиции. Големите проблеми, които стоят пред България не са решени", сподели още Нинова. 

"Пренесоха властта в парламента, но убиха парламентаризма. Променят се закони през ден, това е гаранция за несигурност и нестабилност. Никой не може да предвижда и програмира действията си - нито бизнесът, нито семействата. Ако това продължи още 9 месеца, това означава още нестабилност. Не можем да приемем, че се върна моделът на ГЕРБ и Бойко Борисов беше изпран. Ние не виждаме възможност в това НС да бъде решена друга конфигурация и заявявам, че ние няма да участваме в такава", заключи лидерът на БСП. 

Припомняме, че на първата среща за деня президентът Румен Радев и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов стартираха разговорите с остър спор за провеждането на национален референдум и правомощията на президентството в този аспект.  

В понеделник на консултации се явиха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук