Най-трудната ми битка през 2018 г. беше за Истанбулската конвенция, защото срещу нас бяха и партии от нашето ляво европейско семейство. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за „Дарик“.

Корнелия Нинова посочи, че думата на 2018 г. е „скандал“, а като събитие на годината тя посочи протеста на майките на деца с увреждания. „Това е едно събуждане на гражданска енергия, което видяхме и при Истанбулската конвенция. Всъщност това са двете събития на 2018 г. Преди две години, когато пледирахме за еднакво качество в храните, това беше определено като антиевропейско поведение, а днес е обратното. Сега се твърди, че да си срещу Истанбулската конвенция е антиевропейско. Антиевропейско ли е да браниш Конституцията, да браниш семейните ценности, да браниш културата на българското общество? Не, не е антиевропейско. Не можем да се съгласим категорично да има трети пол, както и децата сами да имат възможност да определят своя пол. Много дълго я водихме тази битка и това беше най-трудната ми битка през 2018 г., защото срещу нас освен ГЕРБ бяха и партии от нашето ляво европейско семейство - ПЕС, имаше и вътрешен натиск, имаше и външен натиск от Европа“, заяви тя.

Нинова посочи, че не е отишла на конгреса нас ПЕС в Лисабон, защото там заедно с подкрепата за Истанбулската конвенция и пакта за миграция на ООН, в общ пакет е трябвало да се гласува за всички политики в Европа. „И ти нямаш избор – или гласуваш всичко в пакет и го одобряваш, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация. Моето неприсъствие там е знак за несъгласие. Пратиха ни специална мисия от ПЕС да ни притиска в България, но удържахме и на този натиск“, каза още лидерът на БСП.

Нинова посочи, че предизборната кампания за евроизборите ще бъде да се гласува за представители на БСП в европейския парламент, които са против Истанбулската конвенция и против пакта за миграцията на ООН. „Към момента няма яснота за листите, те ще се редят от март нататък“, обясни тя и посочи, че мнението на БСП споделят и други леви партии в ПЕС като тези на Полша, Чехия и Словакия.

„Правителства се клатят заради такива теми, виждате какво стана в Белгия. Тези две теми – Истанбулската конвенция и пактът за миграция на ООН, не са партийна тема и в различните партийни семейства има различни мнения. Дори и в ЕНП натиснаха ГЕРБ за Истанбулската конвенция – те я приеха, внесоха я, противопостави се българското общество и те се дръпнаха“, каза още Нинова и посочи, че по тези теми не трябва да има деление на ляво и дясно