Официалните документи на Съвета на ЕС за приемането на България по въздух и вода в Шенген вече са факт, но по-интересен е втори документ - протокол, в който са записани ангажиментите, които е поела страната ни за бежанците. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред медиите. 

"Параграф 3 за бежанците в този документ е много важен. Правителството дава дезинформация. В този протокол пише: Незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност. Затова не трябва да има никакви ограничения, що се отнася до броя на хората, трябва да бъдат приети в рамките на 1 месец", посочи Нинова.

"Изводът е неограничен бежанци, които ние трябва да приемем в лагери от обратен тип, в които няма особен контрол и нямаме право да кажем нищо по този въпрос", добави тя. 

"Заслужаваме пълноправно членство по въздух, вода и суша в Шенген. Това, което направи правителството, оценяваме като отстъпление от тази позиция, като предателство на националния интерес", посочи Нинова. 

По думите й влизането по въздух и вода не ни помага, защото хиляди хора ще чакат по сухопътните граници, а българската икономика ще продължава да губи 1 млрд. лв. годишно. 

"Сглобката нарушава освен принципа на правовата държавата, освен принципите на парламентарната република и принципите за защита на националния интерес и сигурност", категорична е Нинова.

Тя отбеляза и че предстоят освен европейски и национални избори в няколко държави в ЕС и „никой не знае как ще се подходи към това определение неограничен брой“.

"Самият факт, че нашите са клекнали на неограничен брой бежанци, вече говори за признак на слабост", добави лидерът на БСП. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук