Сложен парламент, без твърдо мнозинство - трудно се взимат решения в такава ситуация. Това заяви пред Нова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние в този парламент успяхме да проведем социалната си политика. Безплатните учебници ще помогнат и всяко семейство ще спести пари. Струва 80 млн. лева - при този бюджет, парите могат да се намерят. Има и други позитивни неща - под наш натиск се увеличи и минималната работна заплата, въпреки, че служебният кабинет не искаше", посочи Нинова.

"Миналия път задържахме мандата за по-дълго за да се приеме бюджета и понесохме удари - нас не ни е страх. Този път обаче видяхме, че няма смисъл - затова го върнахме бързо", обясни лидерът на БСП.

"Натрупахме сложен опит в коалицията с Промяната, но съм доволна, че това ние което поехме като ангажименти - го свършихме", каза още тя.

"Категорично - нашата позиция е, че даването на оръжие на Украйна удължава войната. Чуйте какви гласове има в Европа - и президентът Макрон и Олаф Шолц заявиха, че няма да прекратят разговорите с Русия - това е пътят", посочи Нинова.

Тя призова всички, които говорят, че сме давали оръжие на Украйна - да извадят поне един документ. "Изнесли сме оръжие за 2 милиарда, а не за 6 милиарда, както се говори по медиите", посочи лидерът на БСП, като цитира стенограма от отговор на служебния министър на икономиката, който, по думите й, не е неин фен. 

"В доклад от мен до НС пише всичко: откъде, за къде, за какви пари – всичко", добави тя, показвайки другия документ. 

Нинова поясни, че правителството е изнесло оръжие за 2 млрд. лв. за 60 държави, за които има разрешение да изнася. "Те ни дават документ, че го купуват за себе си. След като станат собственици, те могат да го даряват, продават – ние нямаме право да изискваме информация", допълни тя.

За да тръгне един износ на оръжие от България, трябва да са уведомени ДАНС, Разузнавателното управление на военното министерство, МВР, МВнР, поясни лидерът на БСП.

"Не съм чувала нищо по-смешно", отговори тя на въпрос, дали България е спасила Украйна, както написа наскоро германското издание Die Welt.

"Как си представяте България с боеприпасите от "Арсенал" да спаси Украйна, където се изсипват милиарди. Това е надпревара пред външния господар, така го разчитам аз", каза тя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук