Нинова с черна прогноза за третия мандат, спънат заради две неща

Председателят на БСП в оставка не вижда потенциал за широко ляво обединение

Ново ляво със стари образи, със стари идеи няма как да стане. Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има?  Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна седмица, а у нас?

Това коментира председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова в интервю пред БНР.

Тя обясни ситуацията в социалистическата партия и я определи като много ясна картина.

"Има заявление от г-н Зафиров да бъде вписан като представляващ партията и има срок за обжалване. Казусът е висящ, докато се произнесе ВКС. Аз съм председател в оставка и да, трябва да подписвам документите, докато съдът не се произнесе по жалбата на Крум Дончев", разясни Нинова.

За евентуално връчване на третия мандат на БСП тя заяви, че няма очаквания.

"Както прецени президентът, по-важно е, че изглежда обречен третият мандат. Наблюдавам позициите на другите парламентарни групи, които би трябвало да подкрепят, ако има надежда да стане правителство. 

ППДБ и ГЕРБ са втвърдили позициите и ДПС са на две групи с различно мнение, не може да се събере мнозинство, въпреки че предложението ни е  добро. То е от години и е за надпартийно, експертно, програмно правителство. Съжалявам, но няма да стане", убедена е Корнелия Нинова.

Но, ако получат третия мандат, ще проведат разговори с другите парламентарни групи, въпреки че е сигурна, че това няма да доведе до конкретен резултат.

"Основна вина имат ГЕРБ и ПП-ДБ. ГЕРБ като победител би трябвало да направят кабинет, направиха го формално, за да не мине. По-озадачаващо е лицемерието спрямо хората, поведението им е да минат още едни избор и ще се съберем, това е безотговорно към страната", каза лидерът на БСП в оставка.

За очакваното ляво обединение тя не е оптимист:

Лявото обединение е нещо много хубаво и желано от нас, много пъти сме опитвали. На 1 май събрахме 32 организации и приехме уникален документ, ляв с общи позиции и какво се случи, резултатът ни падна още. Това, което правят моите заместници няма да доведе до по-добър резултат.

Опитвала съм всичко. Да напомня, че АБВ имаха водач на листа при нас в Хасково, МИР имаха водач в Разград – не, това не води до резултат. Това, което се случва ще доведе до още по-голямо разединение.

Апаратното овладяване на нашата партия не означава, че владееш емоцията, душата и хората. Няма да стане по този начин, чух нещо разумно от Татяна Дончева, която каза "иска време". У нас не се получава защото е "много вожд малко индианец"."

Нинова е категорична, че "само с декларации не работи и от опит го знам".

"Виждам гол ентусиазъм в колегите и виждам морален проблем. Зафиров и досега беше зам.- председател за коалиционна политика и изведнъж новороден - ще правим ляво обединение. Виждам Гуцанов, председател на предизборен щаб и изведнъж "ни лук ял, ни лук мирисал", той е новото лице", с ирония коментира Нинова.

Тя съобщи, че ще бъде на Бузлуджа на 2 август, когато е истинската дата и със свои хора ще почетат предците социалисти и ще отдадат уважение.

"Откакто подадох оставка, не съм стъпвала в сградата на "Позитано", нека управляват момчетата!", пожела им Корнелия Нинова.