Нинова в Петрич: Спешно да се приеме внесения от нас закон за доброволчеството

Статутът на тези самоотвержени хора трябва да бъде решен, категорична е тя

„Законът за доброволчеството, който сме внесли в този парламент за пореден път, трябва най-накрая да бъде приет спешно. Пожарите и стотиците доброволци, притекли се в помощ на хората показаха още веднъж, че статутът на тези самоотвержени хора трябва да бъде решен". 

Това заяви в Петрич народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова пред местни медии. 

Нинова, която е депутат от област Благоевград, се срещна със социалисти и жители на Петрич. Тя разговаря с тях по конкретни общински проблеми, близките пожари, безводието по селата.

„В Закона за доброволчеството уреждаме статута на доброволците, подготовката им, обучението, отпуски кога трябва ползват от работното си място, оборудване. Онзи ден гледам едно момче - гуменките му се запалиха в гората от пожара, но то стои и помага. Няма държава, но има едни добри, самоотвержени хора, които искат да помагат, но те нямат уреден статут, подготовка, облекло.

И втори парламент този закон не се приема. Защо? Тук няма постове и порции, които да си разпределят?“, реагира Корнелия Нинова.

„Виждали сме всички как политици ходят на мястото на бедствието, снимат се и след три дни забравят. А доброволците остават със седмици да помагат. След наводнението в родния ми град Мизия, те останаха повече от месец, за да разчистваме на самотни хора“.

Тя призна, че самата е била доброволец: „След един много тежък Ковид станах санитарка в Ковид-отделение.  Бяхме с неуреден статут и аз се притеснявах да не създадем проблем на болницата. В този парламент законът сме го внесли преди 1 месец - на 21 юни, не е мръднал.

А в тази безизходица, видяхме, колко много хората разчитат на доброволците. В такива критични ситуации се вижда как държавата е абдикирала и е оставила хората да се оправят сами“.

„Грижата за гората,  земята, водата трябва да е приоритетна държавна политика.

А сега плодородна земеделска земя се дава за разполагане на фотоволтаични паркове, защото от фотоволтаици се печели много. Вместо държавна политика в полза на българското производство, за стимулиране на българските  земеделци“, посочи Нинова.

Като фрапиращ пример за отсъствие на държавата от стратегически сектор Корнелия Нинова даде язовирите, проблем, поставен от  нея многократно като икономически министър. 

„Половината язовири са дадени на концесия, не можеш да установиш собственика - земята е на общината, чашката на язовира на частно лице, рибата, дадена на трети субект. Като дойдат дъждовете, язовирът прелее и отнесе на хората къщите - не се знае кой отговаря.

Същото е сега и с пожарите - виждате какво прехвърляне на отговорност е между институциите, липса на средства, липса на техника“, посочи Нинова и подчерта: 

„Ако трябва да обобщя - държавата трябва да се върне в тези сектори, нужна е силна държавна ръка в тях. А не - бягство от отговорност и прехвърляне на частни субекти, за да се печелят пари, разбира се, на гърба и нещастието на хората“.