Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж. 

"Слизаме от заседание на Изпълнителното бюро, на което поканихме проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП да ни разкаже за случилото се вчера от първо лице, да ни запознае с фактите. 

Излизаме със следната позиция:

Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. 

Разбира се, то трябва да бъде доказано. 

Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. 

Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. 

Оценяваме случилото се като грубо посегателство като свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналисти, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България иРусия. Това не ги прави престъпници", подчерта Нинова, цитирана от Фокус.

"Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване", допълни тя.

"Арестите се използват в предизборна кампания - воден от желанието си за власт Борисов е готов на всичко, но се минаха граници", каза Нинова.

"Смятаме, че се прави в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случая в предизборна кампания. Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници.

С действието им вчера се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяването на страх и насъскването на едни срещу други.

Докато по този начин ни разделя и противопоставя ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани.

Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.", допълни Нинова.

Попитана как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, Нинова заяви, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание. "Не се месим в тяхната работа", допълни още лидерът на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!