Нинова заговори дали България праща оръжие на Украйна

Заместник министър-председател по икономиката отговори на въпрос отправен към нея от Елена Гунчева

Народният представител Елена Гунчева отправи питане към Нинова, по повод твърдението, че на 18 март от Арсенал Казанлък са натоварени патрони и оръжие за Украйна.

Корнелия Нинова отговори: "Преди две заседания, г-жа Гунчева ми връчи този лист хартия, няма име на фирма, няма подпис. Това не е документ. В министерството не е постъпвал подобен документ, не е обсъждан въпрос за транспорт на оръжие, нито му е издавано разрешение.

Поискала съм да се направи справка за издаваните разрешения за износа, трансфера и транспорта на стоки и оръжия и технологии с двойна употреба докато този кабинет е на власт, по дни и седмици.

България изнася стоки и оръжия и технологии с двойна употреба за сигурно над 60 страни, но нито един износ не е осъществен, не от както е този кабинет, а от Минските споразумения."

Категорично и твърдо заявявам, че "БСП за България" няма да позволи със средствата, които разполагаме, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба, каза Нинова.

Приветствам това, което казвате и знам, и се надявам, че няма да отстъпите от тази позиция. Ще предоставим и други документи, както и свидетели на това, което се е случило, настоя обаче Гунчева.

Комисията в Министерството на икономиката и индустрията няма нито законовото, нито практическото право да проверява сделки на място. Ние получаваме документи, които първо са проверени и подписани от ДАНС, след това от военната информация, МВР, министерството на отбраната, министерството на външните работи и последен полага подпис министърът на икономиката, който и да е той. Ако имате съмнение, че нещо се извършва извън рамките на закона, моля да се обърнете към компетентните органи, обясни обаче Нинова.