Нов обрат по казуса "Ненчев", президентството с официална позиция

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет

В президентството не е постъпвало решение на Министерски съвет за назначаване на български посланик в Украйна.

Това съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Както е извесно, МВнР в лицето на служебния премиер и служебен министър на външните работи Димитър Главчев реши да назначи Николай Ненчев за нов временно управляващ посолството ни в Украйна, вместо да предложи кандидат за посланик на България.

Впоследствие президентът Румен Радев призова Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

"В отговор на изпратените въпроси и на спекулациите, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., ви информираме, че:

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/. Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там", се казва в позицията на президентството.