Скандалът се разгаря! Денков даде яко назад за Николай Ненчев в Киев

Бившият премиер се отметна, че го е предлагал да бъде назначен за временно управляващ посолството на страната ни в Украйна

Никога не съм работил с Николай Ненчев, така че няма как да коментирам неговите качества. Не съм участвал в процедури, в които да съм го предлагал.

Това коментира пред журналисти Николай Денков, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Поводът за коментара му е назначаването на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на страната ни в Украйна и позицията на президента.

По-рано днес държавният глава Румен Радев призова Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

Позицията беше изпратена до медиите от прессекретариата на президентската институция.

В нея президентът посочва, че по време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво му е било предлагано да назначи за български посланик в Украйна Николай Ненчев.

„Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост“, посочва Румен Радев.

Димитър Главчев, който освен служебен премиер, е и министър на външните работи, каза, че е спазена процедурата при назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна.