Да отпаднат от резолюцията на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) всички тестове, свързани с ратификация на Истанбулската конвенция, със защита правата на ЛГБТ, на роми и на т. нар. македонско малцинство в България предлага евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, пише "Труд".

Внесени са общо 49 поправки, от които 9 са на Джамбазки, 37 на Роберта Мецола от групата на ЕНП, а останалите са на Рамона Стругариу от “Обнови Европа”.

Както БЛИЦ писа Мецола настояваше в резолюцията да се включи текст, според който известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести. В ранния следобед тя изтегли тази поправка.

Малтийката е внесла и следното допълнение: “Двама съветници на държавния глава са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция “Разузнаване”, както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние като например даване на българско гражданство на руски гражданин”.

В друга поправка Мецола настоява да се добави текст за връзките между разузнавателните служби и съветниците на президента, както и че се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати.