С решение на парламента депутатите могат да получават допълнително възнаграждение в размер до 25 на сто от основната им месечна заплата. Това ще става при реализиране на допълнителни задачи, възложени от Народното събрание (НС), се разбра от приетите окончателно промени в правилника им за работа, уточнява dir.bg.

С приетото увеличение заплатите на депутатите нарастват с 477 лв. Причината за това е, че те взимат по три средни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. През декември средната заплата в обществения сектор е 1628 лв., което е със 159 лв. повече спрямо септември, обявиха от НСИ.

В резултат основната месечна заплата на депутатите става 4884 лв. Допълнително те взимат пари за стаж, както останалите граждани на страната, и по-високи заплати за участие в парламентарни комисии. Освен това депутатите взимат по още две трети от основната си заплата, с които да плащат на сътрудници, консултанти и експерти. Решението как да бъдат използвани тези пари се взима от парламентарните групи.

Депутатите, които участват в парламентарни комисии, ще взимат основна заплата от 5372 лв., а председателите на комисии - 6593 лв. Възнагражденията на членовете на комисии нарастват с близо 525 лв., а на председателите - с 644 лв.

Председателят на парламента ще взима основно възнаграждение от 7570 лв., което е ръст с близо 740 лв. спрямо предходното тримесечие. Основната заплата на министрите нараства с 620 лв. до 6349 лв. А президентът ще взима основно възнаграждение от 9768 лв., което е с 954 лв. повече от предходното тримесечие.

Народните представители от парламентарните групи и нечленуващите в група трябва да обявяват на всеки три месеца на интернет страницата на НС информация за изразходваните средства, като се посочват и получателите на парите, записа в друга разпоредба парламентът.

Отхвърлено бе предложението на Мария Капон /"Изправи се!Мутри вън!"/ всички плащания на сътрудници, например, да са по банков път.

Признават се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Няма да се признават за разходи обаче, ако депутатите ползват за служебни цели частни автобусни линии.

Народният представител не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една двайсета вместо досегашните една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.

Преди това НС реши, когато при гласуване в зала на закони или част от тях общият брой на гласувалите е по-малък от 121, председателят на парламента да прави поименна проверка за кворум и гласуването да се повтори.

Достъпът на журналистите до сградата на НС по време на пленарните заседания е свободен и неограничен за изпълнение на служебните им задължения, реши парламентът.