Петата парламентарно представена партия – БСП, пристигна на „Дондуков“ 2 за консултации с президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано държавният глава прие група от „Възраждане“, водена от Костадин Костадинов. Той обяви, че иска третия мандат за съставяне на кабинет с широка подкрепа.

Социалистите бяха представлявани от Атанас Зафиров – временен председател на БСП, Борислав Гуцанов – председател на парламентарната група, Кристиан Вигенин, Драгомир Стойнев – заместник-председател на Народното събрание, и Иван Иванов. 

Радев започна с думите: „По време на консултациите се очертаха няколко възможни подхода за разплитане на политическия възел в България. От правителство на малцинството - както изрази намерение първият мандатоносител, през програмно правителство на широка експертна основа, и това, което „Възраждане“ обявиха – ясно изразена анти ГЕРБ-ДПС коалиция“.

„Вие сте най-старата партия, системна партия с богат парламентарен опит. Вие как гледате на възможностите за излизане от политическата криза? Аз съм убеден, че вие наистина като партия с огромен опит имате ваши виждания, ваша формула“, попита той.

„Имам около 15 тефтерчета като спомен от такива консултации, безкрайни разговори, които водихме в последните 2 години. Тази симпатична книжка е една много точна илюстрация на тази ужасяваща политическа криза, в която се намира българското общество“, взе думата Атанас Зафиров.

Той посочи, че и външнополитическата среда също е влошена и посочи напрежението със Северна Македония.

По думите му, единият вариант е БСП да бъде удобно в опозиция. „Вторият път е да се опитаме да участваме в тези процеси като сме реалисти с оглед на резултатите, които получихме“, обясни той.

„Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление“, подчерта Зафиров.

„В момента изборите не са добро решение. Трябва да работим за формиране на една разумна пробългарска изпълнителна власт, устойчива. Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем проводник на един такъв диалог. И балансьор в тази сложна политическа ситуация“, заяви той.

По отношение на третия мандат Зафиров каза: „Искам да декларирам пред вас и обществото, че от нас може да се очаква една разумна, реалистична и национално отговорна позиция и действия. Считаме, че потенциалът за излъчване на експертно, отговорно, пробългарско правителство в никакъв случай не е изчерпано“.

 

„Ние от БСП за България не се плашим от избори. Смятаме, че тази ни роля на пета политическа сила нито ни отива, нито ни устройва. Процесите на консолидация в лявото политическо пространство, които сме стартирали, биха дали един много добър резултат на едни такива избори“, увери той.

 

„Нашата политическа сила би участвала активно в един опит за съставяне на правителство“, подчерта Зафиров.

„Идваме на тази среща със самочувствието на политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска двойка. Това е факт, който не търпи интерпретации“, категоричен беше той.

Борислав Гуцанов заяви от своя страна: „Имахме преди малко заседание на бюрото. Това е наше общо колективно виждане. Действително в момента страната ни се нуждае от мъдрост, диалогичност, намиране на решение от безкрайно сложната ситуация“.

„За първия и втория мандат всичко за нас е изчерпано. За третия мандат сме готови да се работим по един мъдър модел за излизане от тази ситуация“, обяви той.