Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет. 

В понеделник държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България".

В президентството днес Радев приема представители на партия "Възраждане". 

Партията беше представлявана от Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Петър Петров.

„Рекордно ниската избирателна активност поставя на изпитание не само вас, политическите партии, но и легитимността на всички институции. Интересно е да чуем какви са вашите изводи от създалата се политическа криза и как виждате преодоляването на гражданската апатия“, обърна се към тях Радев.

„Имате ли формула за излизане от настоящата нелека политическа ситуация?“, попита той.

„Формулата я зададе българският избирател, която определи в парламента да има повече партии, които декларираха, че не желаят да управляват с ГЕРБ-ДПС“, заяви Костадин Костадинов. По думите му двете партии трябва да се разглеждат като „сиамски близнаци“.

„Ако искаме да покажем на българските граждани, че може да има държава, която да не се управлява от Борисов и Пеевски, сега е моментът. Желаем, в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, третия мандат, като сме готови да разговаряме с всички политически сили – без ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет, с консенсусна фигура за министър-председател“, заяви Костадинов

Костадинов използва случая да постави отново въпроса за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с избора на български патриарх. Той упрекна Радев, че не е отговорил на писмата на формацията за свикване на съвет. 

„Вие дори не ни отговорихте. Очакваме да чуем отговор на въпроса смятате ли, че Българската православна църква е маловажна институция, за която трябва да се свика КСНС, защото очевиден е опитът да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за една пълзяща украинизация в България“, посочи той.

„Не чухме ваш отговор, което смятам, че беше редно да стане“, настоя той.

Президентът обаче върна разговора на основната тема. „Вие бихте ли съставили правителство с мнозинство, където то ще се крепи на политическа сила, която според вас се управлява отвън?“, попита той, визирайки партия „Величие“, която „Възраждане“ обявиха за американски проект.

Костадинов отговори, че не е прецедент представителите на една партия да гласуват по начин, различен от този, който очакват техните избиратели.

(Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ)

„Това, което правим в момента, е един стрес тест на политическата система, за да видим окончателно падат ли маските или не. Всички по време на кампанията говореха, че няма да правят правителство в ГЕРБ и ДПС. Още първата седмица започнаха да се огъват. Ние даваме шанс на здравия разум“, обясни лидерът на „Възраждане“ тяхното предложение за съставяне на правителство.

„Ако ние можем да преглътнем егото си, да седнем да разговаряме и да протегнем ръка, това означава че и другата страна, ако мисли за своите избиратели, би могла да направи същото нещо“, допълни той.

Костадинов беше категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство на малцинството, което беше предложено от Бойко Борисов.

„Дори и да се състави сега кабинет, той ще агонизира. Това ще е „Орешарски“ 2. Рано или късно той ще гръмне. Държавата ще влезе в протестова спирала“, предупреди той.

„Точно затова трябва да правим разлика между желание и възможности. Затова наистина при вашата амбиция за третия мандат е добре да говорите с тези политически сили от тази, според вас анти ГЕРБ-ДПС коалиция, за да намерите някакъв общ подход. След като видим резултат, тогава можем да обсъдим третия мандат. Надявам се да бъда запознат с изхода от тези ваши разговори“, заяви от своя страна президентът.

„По отношение на БПЦ – високо оценявам вашата загриженост. Повярвайте ми, аз не по-малко съм загрижен и следя отблизо процесите. По отношение на вашето писмо, където твърдите, че има външна намеса в работата на БПЦ, аз съм направил официално запитване там, където трябва, и съм получил отговор, че няма такава заплаха или заплаха от такъв мащаб“, обясни Радев.

„Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и закона за вероизповеданията. Политиците, които не могат да се справят със светските теми, не говоря за вас, да не се бъркат и да не си правят опит с духовните“, призова той.

"В този случай ще ви се доверим", заяви Костадинов. "Но не бива да стоим безучастни, тези процеси трябва да се наблюдават. Иначе някои сценарии, които се случиха в Украйна, могат да се случат и тук", добави той.