Културологът Ивайло Цветков - Нойзи коментира предстоящите президентски избори, чиято кампания започва след седмица.

Той участва в предаването "Пресечна точка" по NOVA, където водещият Михаил Дюзев констатира, че дебатът между основните претенденти вече е започнал, макар и с отделни участия в медиите. Според Дюзев, кандидатите използват интелигентен език, поне на този етап.

"Забавата започна в някаква степен, не знам в сравнение с какво можем да я определяме като по-интелигентна. Забавните моменти следват един след друг. Например, как никой не смее да го свързват с ДПС. Като се каже "ДПС", всички казват "Аааа, не ме свързвайте, не ме обиждайте на ДПС".

Дебатът като дебат изчезна. Обикновено си говорят през медиите или чрез "Фейсбук". От това страда целият демократичен процес, ако кажем, че такъв съществува у нас. Надявам се да се стигне до истински дебат. Медиите са изтласкани в ролята на нещо като усилвател или мегафон, за да се разбере кой какво е искал да съобщи. Има опасност президентските избори да изместят фокуса към себе си и някак си в суматохата да пропуснем по-важното - какво ще стане на парламентарните избори", каза Ивайло Цветков.

Друг от гостите в студиото - историкът Петър Стоянович, се пошегува, че му е интересно освен Румен Радев и Анастас Герджиков, какво е мнението на други кандидати като Луна и Йоло Денев, на което Нойзи отвърна също с чувство за хумор: "Искам да видя Луна срещу Герджиков в пряк дебат".

Историкът от БАН Петър Стоянович се учуди защо кандидатите за президент се дистанцират от партиите, които реално стоят зад тях в кампанията, без официално да са ги издигнали. 

"Проблемът на двамата главни претенденти за президентския стол показва, че те отчаяно гледат максимално да се дистанцират от партиите, които реално стоят зад тях. Те не ги издигат, но те стоят зад тях. Ясно е кой чий е тука. Малко е вероятно да има дебат, защото рано или късно в този дебат тези кандидат-президенти ще трябва да отговорят на въпроса каква политика искат да се води в България, в скоби каква политика са водили досега партиите, които са застанали зад тях. Трябва да изплюят камъчето. Този филм сме го гледали. Тук не виждам думите на Луна или Йоло Денев, което е загуба за нас", каза той.

PR експертът Гергана Дончева също сподели мнението си по темата. "Един политик трябва да бъде в готовност да приема критиките като градивни. Друго също много важно е, че трябва да се цени достойнството на личността. Аз много се надявам да станем свидетели на една битка на идеи и хубави програми, а не на епитети. Тези програми да подобрят живота на хората. Идеите да са водещи, а не компроматите и нападките един срещу друг", коментира Дончева.