Народното събрание (НС) забрани на финансовия министър в оставка Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг.

Вносители на предложението в удълженото заседание на Народното съ­­бра­­ние бяха председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС) и зам.-председателят на комисията Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) с мотиви за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България, а решението беше взето със 131 гласа “за” от депутатите.

С решението на парламента Василев се задължава до 9 април 2024 г. да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели и неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

“В момента финансовата ликвидност на държавата е под заплаха. В държавата бяха изхарчени в последните дни над 2 млрд. лева”, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Не давам оценка на казанато от акад. Денков.

Но помня, когато дойдоха миньорите в парламента да ги бият, той се сгуши в Пеевски”, заяви Борисов по повод на думите на премиера в оставка Николай Денков, че “голяма част от проблемите са защото Делян Пеевски започна да командва процесите”.

Председателят на ДПС Делян Пеевски реагира междувременно на думите на Денков със следния коментар:

“Направо не мога да повярвам, че човекът, за който се грижех девет месеца, който видяхте, че изобщо не се справи с длъжността премиер и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на държавата, който, когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите ми прати есемес - има ли проблем, че излизаш, точно той да говори това нещо”.

“Оставям тези квалификации на безсилието, в което се намира в момента”, каза Пеевски.

Междувременно от ППДБ последва реакция за решението на парламента да ограничи разходите в бюджета в последните дни на министерстването на Асен Василев.

“Ще сезираме Конституционния съд, те са готови да съсипят държавата, за да ударят министри, които не харесват”, заявиха Даниел Лорер, Мартин Димитров и Васил Пандов.

“Очевидно досегашната сглобка си разчиства сметките помежду си и съсипват и последните остатъци от държавността”, коментира скандалите в парламента и трусовете в МВР и агенция Митници лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Девет месеца абсолютна сглобка, благодарение на Пеевски си разрешиха конституционните въпроси, бюджета и сега изведнъж той е най-голямото зло.

Лицемерие, предизборна битка някаква. Почти не намирам думи в българския език, с които да опиша отношенията между тези хора”, каза още Корнелия Нинова за реакциите на ППДБ и атаките им към останалите политически формации от доскорошното конституционно мнозинство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук