Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Решението беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН) подкрепиха решението. „Против“ гласуваха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

След войната в Украйна проектът „Белене“ няма как да бъде осъществен. Подкрепете решението, за да се защити българският национален интерес", заяви Теменужка Петкова, бивш енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

„Понеже България е много богата държава и произвеждаме ядрено оборудване в кавички, та се налага за втори път България да продава ядрено оборудване, ще бъде срам за всички тук в залата, защото ние спираме развитието на нашата ядрена енергетика", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

С днешното решение на Народното събрание (НС) се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук