България няма намерение да увеличава броя на военнослужещите в Афганистан. По-скоро се работи по обединяване на медицинските екипи във военна болница, които са пръснати в няколко различни града. Това каза пред Дарик радио министърът на отбраната Николай Цонев.
Ние сме на четвърто място от страните в НАТО, които на процент от населението имат участие в размирния район, и отзивите за нашите войници са изключително добри, уточни Цонев.

По думите му към момента Българската армия (БА) е разположила около 3000 военни в Афганистан. Цонев припомни още, че военната обстановка сега е особена, предвид наближаващите избори, насрочени за 20 август, и силите на НАТО са насочени главно към подготовката на това събитие. 

Министърът на отбраната отбеляза още, че отлива от армията е спрял. Той подчерта, че вече по десет човека се борят за едно място при постъпване за професионален войник, а свободните места, е около 2-3 процента, което е един много добър показател. БА днес се състои от 32 000 души и това е таванът, до който ще стигне, заяви Цонев.

Военният министър подчерта, че с приемане на Закона за отбраната в НС ще приключи и реформата в армията. Той допълни, че българските войници трябва да бъдат спокойни и уверени за работата си. Цонев каза още, че заплатите на войниците ще бъдат увеличени. Така заплащането на един войник ще стане около 540 лева. /БЛИЦ