В края на последния си ден, 46-ото Народно събрание разгледа доклада на комисията за полицейското насилие и подслушването на протестиращи. Те го приеха единодушно, но без препоръката за отстраняването на шефа на НСО бригаден генерал Емил Тонев, двама негови служители и прокурор Валентина Трифонова, пише "Монотир". 

Тази точка от дневния ред се гледаше на "закрити врати" поради наличието на класифицирана информация, свързана с подслушваните лица. Това стана и повод за извънреден брифинг от името на ПГ на "ГЕРБ-СДС", на който беше заявено, че докладът не съдържа секретни данни и Хаджигенов се опитва да прикрие, че всъщност няма незаконно подслушване. 

Противно на твърденията на ГЕРБ, Николай Хаджигенов от ИБГНИ, който оглавяваше комисията за полицейското насилие, бе категоричен, че е имало незаконно подслушване на политици, журналисти, прокурор, генерали и случайни граждани, които са присъствали на антиправителствените протести миналата година.

По негови думи техните имена са били изчетени в пленарна зала. Той определи тези действия на българските правоохранителни органи като "най-ужасяващото покушение срещу правата на българските граждани и срещу демокрацията" и отново сравни случаят с аферата "Уотъргейт". 

По думите на депутата, информацията е била засекретена, благодарение на Специализираната прокуратура. Разрешенията за използването на Специални разузнавателни средства са били издавани по искане на отдел "Контраразузнаване" към ГДБОП, след което са били подписвани от Спецпрокуратурата и внасяни в Спецсъда. 

"Ние, за разлика от ГЕРБ и Десислава Атанасова не смятаме, че както е казала тя, няма никакъв проблем и можем да бъдем подслушвани и че всички твърдения в публичното пространство, включително и депозираните искания за проверки, са неоснователни. Напротив, исканията са основателни.", заяви председателката на ИБГНИ Мая Манолова.

Тя запита, дали Атанасова в действителност се е запознала с материалите към доклада или просто се "опитва да излъже през медиите българските граждани".

Арман Бабикян от ИБГНИ обобщи, че голямата поука от комисията за полицейското насилие и подслушването на антиправителствените протести миналото лято, е че подобни действия не бива да се разрешават никога и срещу никого.

"Това, което се изчете в зала, не е насочено срещу ГЕРБ, то е насочено срещу всеки, който има шанс или попадне някога във властта да знае, че това е покушение срещу демокрацията и така не се прави", заключи Бабикян.