Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков е новият премиер на България, решиха депутатите по време на извънредното си заседание.

В гласуването участваха 238 народни представители. "За" кандидатурата на Петков бяха 134 от тях, "против" - 104, с което той бе избран за министър-председател.



Кандидатурата на Кирил Петков за министър-председател бе подкрепена от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". "Против" гласуваха ГЕРБ- СДС, ДПС и "Възраждане".

Кирил Петков беше министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев. Завършва Финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Има магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. „Харвардски курсове”.

Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. В тази връзка през 2018 г. той създава Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическият факултет на Софийския университет. Кирил Петков е женен и има три дъщери.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ