Служебният кабинет официално пое властта от правителството на Кирил Петков.

Речи държаха както бившият вече премиер, така и бъдещият – Гълъб Донев.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес новото служебно правителство бе официално назначено и положи клетва пред държавния глава на Република Бъглария Румен Радев в гербовата зала на президентството.

„Уважаеми господин премиер и уважаеми министри. От името на нашето коалиционно правителство, ви предавам управлението на страната.

Условия за апокалипсис в България няма, няма заложени мини, клопки и подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката за провеждането на честни избори“, поде Петков.

Той се похвали, че хората няма да усетят ръста на цените на тока. „Удължихме мярката за намаляване на цената за литър гориво, сложихме таван на цената на тока за бизнеса, направихме истинска газова диверсификация“, заяви вече бившият премиер.

„От края на септември ще има намаляване на цените на газа. Създадохме и условия за по-евтин втечнен газ. Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система. Пенсионерите са извадени над прага на бедността. Дадохме повече пари на родителите, отпуснахме средства за детски градини и медици. Увеличихме заплатите и на учителите, дадохме допълнителни помощни на уязвимите групи. Оставяме ви излишък в бюджета от 1,5 млрд. , а в държавната хазна има 8,5 млрд. лева“, каза още Петков.

"Надявам се да продължите по нашия път с борбата в корупцията", добави той. 

"Като говорим за корупцията, разчитам на новините министри да не забравят че нашето правителство бе свалено толкова бързо, защото ударихме по схемата за милиарди от пътно строителство и граничен контрол", отсече съпредседателят на ПП.

Той пожела смелост и кураж на наследниците си. 

Гълъб Донев също каза няколко думи в знак на приемственост:

„Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и да се водим от интересите на народа. Клетвата вече е в сила. Пожелавам ви характер и смелост, за да отстояване националните интереси. Запазете дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората“, поде Донев.

„Ще ви припомня, че държава, за която обикновено се говори като нещо извън нас, всъщност сме самите ние. В тази зала ще повторя, че очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения, с мисъл за всеки български гражданин, съобразени със законите“, каза Донев.

По думите му предстоят месеци, в които политическите страсти ще са нажежени.

„Служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон. Все още имам надежда, че ще е възможно“, каза той.

Донев заяви, че след церемонията той и министрите ще се запознаят с това, което им е завещано.

„Пожелавам кураж и успех на всеки един от вас“, завърши Донев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук