Бившият председател на 39-то НС Огнян Герджиков излиза от политиката. Според него той се чувства по-силен в академичните среди. Твърде дългото застояване в политиката води до деформации, а аз не искам да бъда подложен на тях, заяви професорът по търговско право пред Нова телевизия.
Едва ли има какво повече да дам на политика, нито тя на мен, мотивира решението си Огнян Герджиков. По думите му нищо не го е пречупило или разочаровало, за да стигне до това решение. Осем години в политиката са достатъчни, иначе има опасност да се деквалифицирам, твърди Герджиков. Според него има много депутати в парламента, които освен с политика с друго не биха могли да се занимават. Аз не искам да стана като тях, заяви бившият председател на парламента.
Огнян Герджиков е избран за заместник-председател на НДСВ на проведения през октомври конгрес на партията с мандат от една година. Професорът заяви, че ще изпълнява съвестно и лоялно задълженията си в партията, след което окончателно ще се оттегли от политиката. Той отхвърли твърденията, че решението му съвпада с това, че  на изборите догодина НДСВ най-вероятно няма да влезе в следващия парламент. Герджиков беше категоричен, че социолозите винаги бъркат по отношение на НДСВ и жълтата партия ще прескочи 4% бариера и то като се яви на изборите самостоятелно.
 Професор Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005). На 4 февруари 2005 г.  119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин той е свален предсрочно от длъжността председател на Народното събрание. Причина за това е активното участие на Герджиков, според опозицията, в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител е на орден "Стара планина". /БЛИЦ