Не само министрите на Патриотите са гласували против Истанбулската конвенция. 8 министри, което е почти половината кабинет, са се обявили срещу ратификацията на документа. Това разкри вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от Канал 3.

Той не каза имената на колегите си, които са се опънали на толерантността и разчупването на стереотипите с отваряне на вратичка към узаконяването на еднополовия брак благодарение на конвенцията. Поясни обаче, че били тези му колеги, които били нормално сексуално ориентираните.

Дали премиерът Бойко Борисов е бил сред тях Симеонов не забелазал, защото по време на гласуването гледал в друга посока, призна той.

"В Министерския съвет се случват и такива работи", обобщи вицепремиерът, като допълни, че мнозинството има думата в случая. Той обаче подчерта, че противопоставянето не е политическо. До голяма степен той и колегите му, които били против ратификацията на конвенцията, били успокоени с обещанието за съпътстващата декларация, в която Народното събрание да уточни българската позиция.