От последните минути: Управляващата коалиция е на карта, ето защо

"Категорично не можем да приемем, че разни маргинали продължават да се гаврят с кметове, полицаи и военни", съобщават от ВМРО

Циганизацията трябва да бъде прекратена. Това е въпрос, който се превръща в залог за съществуването на коалицията, съобщиха от ВМРО - едната партия от патриотичния фронт, която участва в управлението с ГЕРБ.

"Категорично не можем да приемем, че разни маргинали продължават да се гаврят с кметове, полицаи и военни. Грабят, тормозят и убиват невинни хора. Недопустимо е", пишат от ВМРО.

Гневната им позиция е заради побоя над кмета на врачанското село Рогозен, община Хайредин, - Пламен Кюковски, който лежи в болница, след опит да защити две служителки на кметството от двама пияни цигани.

Сблъсъкът е станал на метри от сградата на ведомството в близкия парк. Там мъжете в беседката започват да подвикват към служителките на общината, използвайки доста неприлични думи и отправят вулгарни предложения към тях. При намесата на кмета, той е нападнат от човек, за когото има сведения, че се занимава с разпространение на наркотици и в този момент също е и под въздействието на алкохол. Нападателите са счупили ръката на кмета.

По информация на МВР сигналът за побоя над кмета е постъпил на 29 юли 2020 г. около 17.00 часа: "за скандал в центъра на с. Рогозен между брат и М. М. на 22 год. от с. Рогозен и П. К. на 60 год. от с. Рогозен. При възникналия скандал М. М. избутва П. К. при което същия пада на земята". Според полицията събореният кмет нямал видими следи от контузи и фрактури и те са образували преписка по случая в РУ-Козлодуй.

Кметът се обадил около 21.00 часа с информация, че е в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца и че е със счупена дясна ръка. След това случаят е докладван на дежурен прокурор в гр. Козлодуй. Кметът трябва да предостави медицинските документи на прокуратурата.

"Това е поредното грубо и недопустимо нападение на цигани над длъжностно лице", пишат от ВМРО и припомнят за побои над кметове, горски, полицаи, военнослужещи. Пострадалите от набези, обири и убийства са стотици, може би хиляди, пишат воеводите.

Те отново поставят обсъждането и приемането на Концепцията за интеграция на маргинализираните маси, подготвена от вицепремиера по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов. В нея се говори за доброволни отряди, които да подпомагат полицията в малките населени места и въвеждане на общественополезн труд.

Според воеводите без концепцията "тези групи няма да спрат да безчинстват, демонстративно да погазват законите на страната и да малтретират честните хора, от чиито данъци маргиналните маси живеят на гърба на обществото". Те изброяват станалите известни на обществото убийства на журналистката Виктория Маринова, Вероника, малката Кристин, Алекс.

Трябва веднъж завинаги да се сложи край на прекомерната толерантност и либералност, които проявяват някои колеги в парламента и в МС и да се предприемат точни и ясни мерки срещу циганизацията на България.

Този въпрос не може да бъде подминаван повече. Той за нас се превръща в залог за съществуването на коалицията и мнозинството в парламента, се казва в обръщението на ВМРО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ