Премиерът Бойко Борисов изнесе реч в първата вечер на началото на Четвъртата среща на върха в Солун.

„Тревожи ме разделението в обществото Северна Македония по темата Европейски съюз – начинът, по който те гледат на подписването на Преспанското споразумение“, заяви българският премиер.

БЛИЦ припомня, че преди началото на срещата Борисов проведе среща с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис.

„Една държава трябва да има много ясна заявка от всички, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път. Заев направи чудеса. Но ние трябва да сме сигурни, че и другите основни политически партии в страната мислят по същия начин. 

Ние всички знаем, че в политическия процес какво може да се случи. Нека да сме сигурни в това, което ще направят те в бъдеще. - и Македония, и Албания. Ние знаме, че там много се стараят колегите в Албания, но още са далече от критериите на ЕС. 

За България беше лесно, защото всички политически партии декларираха, че ЕС и НАТО е приоритет. Ние трябва да се постараем да помогнем на Заев да обедини обществото в Северна Македония по тази тема. С всички сили подкрепяме колегите“, каза още Борисов.

„За връзките ни с Гърция от началото на годината досега 15% е ръстът в стокооборота. Аз съм убеден, че няма гръцки стопанин, който да е дошъл в България и да се оплакал. Аз съм по-консервативен и много внимавам с анализите.

Вече над 10 г. ние не пипаме данъци и не си позволявам дори да си го помисля. Защото при нас 20% е ДДС, 10% плосък данък.

Говоря само за България, за инвеститорите, за бизнеса - те знаят 10% плосък данък. Като се прибавят разходите на практика те плащат в порядъка на 7-8 процента данък“, допълни Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!