Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов напуска парламента. Решението му да освободи всички постове, които в момента заема – като депутат, като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред идва седмица след избухването на скандала „Апартаментгейт”.

Миналата седмица стана ясно, че зам.-председателят на ГЕРБ си е купил апартамент от строителната фирма „Аретекс” в столичния кв. "Изток" на занижени пазарни цени.

Цветанов отговори на двата най-задавани въпроса, свързани с Борисов и "Артекс" (СНИМКИ)

"Не съм направил никакво престъпление, но за да се спрат всякакви спекулации, че от парламента мога да оказвам натиск на някого, то ще изляза от него. Искам да благодаря на всички парламентарни групи, въпреки различията", каза Цветанов на брифинг в парламента.

"Взел съм решението си обосновано и ясно. Фирма "Артекс" е предпочитана от много български граждани, но фокусът падна върху мен, защото може би съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено точно два месеца преди европейските избори. Този сценарии обаче вече съм го играл няколко пъти. Още през 2013-а година ме обвиняваха, че съм правил незаконни подслушвания. Поне един запис да бяха пуснали, ако наистина бях подслушвал", каза той.

Цветанов отговори на двата най-задавани въпроса, свързани с Борисов и "Артекс" (СНИМКИ) 

"С премиера Борисов имаме изключително прагматични и много искрени и истински отношения. Ние си говорим с него като равен с равен, когато обсъждаме важни и сериозни теми. Натиск за оставката ми не е имало. Винаги взимам решенията си воден от общите интереси на каузата ГЕРБ. От повече от два дни коментирах решението ми със съпругата ми", каза той.

"Искам категорично да заявя - всичко, което съм правил, съм го правил ръководейки се от закона и това да е в обществен интерес. Когато съм имал отношения с някого, то те са минавали през българското законодателство и през всички правни норми", каза Цветанов.   

Цветанов излиза от парламента, но остава зам.-председател на ГЕРБ и лидер на предизборния щаб на партията.
"Имаме вече съответното решение за мой заместник като лидер на парламентарната група на ГЕРБ, но няма да го кажа днес, а ще го обсъдим с парламентарната група", сподели Цветанов.

Преди да обяви публично решението си, Цветанов се срещна с премиера Бойко Борисов. По време на разговора той го е уведомил за избора, който е направил още преди дни.
 
Това не е първата оставка, до която доведе скандалът с евтините апартаментите от „Артекс”.

Зам.-министър Първанов с първи думи след оставката си заради "Апартаментгейт" 

С поста си се раздели министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ