Факт е, че България се справя изключително добре с опазването на външните граници на ЕС. Споделихме, че е крайно време е България да се присъедини по въздух и море в Шенгенското пространство. Споделяме и мнението, че Шенген трябва да се реформира. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция след среща с холандския външен министър Стеф Блок. 

Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външните граници преди да приеме България в Шенген.

Впечатлен съм от постигнатия прогрес. Министър-председателят ми показа многобройни снимки от оградата по границата, но има още една част, свързана с граничния контрол – как се справя правителството с корупцията, с трафика на хора. Трябва да има по-стриктна система в това отношение, заяви Стеф Блок.

Винаги има място за подобрение, но България показва, че охранява външните граници. Само от началото на годината има 100 дела срещу трафиканти на хора. Мисля, че наистина се справяме повече от добре. Надявам се Холандия съвсем скоро да вземе решение в полза на България, посочи Захариева.