Депутатите продължават с приемането на Изборния кодекс на второ четене. Напрежението от вчерашното (24 ноември) заседание на парламента, на което заради процедурни хватки от "Продължаваме промяната" (ПП), ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да приемат само една точка от законопроекта за промени в Изборния кодекс, отекна и днес в пленарната зала.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" се обърна към шефа на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ, за да критикува, че изборните промени са обсъждани при редица нарушения на правилника на Народното събрание.

Призова Рашидов да води заседанията, когато се обсъжда тежкия законопроект, защото по идея е "пръв сред равни", а заместниците му - Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ - са работили "под диктата на мнозинство, скрепено от хартията".

Гюров каза, че на опашката чакат 16 законопроекта, които не са минали през пленарната зала, а са разглеждани в комисия, но за сметка на това има бързане с промените в Изборния кодекс.

Отговори му Росен Желязков от ГЕРБ и посочи, че нарушение на правилата не е имало.

Обяви, че "Продължаваме промяната" са дали цели 30 предложения за промяна само в заглавието на законопроекта - по който иначе не би трябвало да има спор - единствено с цел "цял ден филибустерно шиканиране на заглавието". Или с други думи, прилагайки тактика на малцинството в парламента с продължително говорене или заплаха за това, да попречи или забави решение на мнозинството.

Засега парламентът не дава сигнали, че днес (25 ноември) ще продължи с разглеждането на Изборния кодекс. В кулоарите депутати от различни политически сили дават противоречиви сигнали - едни смятат, че дебатите ще продължат още днес, други са на точно обратното мнение, трети казват, че не знаят.

 

Сред предложенията са хартиената бюлетина да се върне във всички секции като възможност за гласуване, да се премахнат район "Чужбина" и Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

От ГЕРБ са склонни на отстъпки и се отказват от приетите на първо четене поправки, с изключение на връщането на хартиената бюлетина. От "Продължаваме промяната" обаче настояват за отпадането ѝ.

Вчера след близо 5-часово заседание народните представители приеха само името на измененията в Изборния кодекс. Стигна се до скандали, окупиране на трибуната и процедурни хватки.

Най-сериозните дебати се очакват около точката, която връща хартиените бюлетини.

Днес трябва да се проведе и парламентарен контрол. На най-много въпроси на депутатите ще отговаря министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Служебният премиер Гълъб Донев трябва да вземе участие с отговор на 3 въпроса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук