Изненадващо предложение на независимия депутат Мария Капон, което мнозинството прие, на практика блокира работата на парламентарната комисия, която трябва да контролира ДАНС. С промените в правилника за дейността на НС управляващите решиха, че комисията ще се запознава с конкретни разработки само при консенсус сред членовете й . Опозицията остро се противопостави на това решение, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Тази идея на Капон според Атанас Атанасов от ДСБ блокира работата на комисията, защото не е възможно да има пълно съгласие между тримата представители на управляващите и тримата от средите на опозицията, които са в комисията.
Този мотив изтъкнаха и останалите депутати от опозиционните групи и отказаха да излъчат свои представители не само в комисията за ДАНС, но и в подкомисията, която ще контролира дейността на НСО, Национална разузнавателна служба и служба “Военна информация” към МО.
Така на практика се оказа, че спецкомисиите няма да функционират, защото не са избрани в пълния им състав. Екатерина Михайлова от ДСБ изтъкна, че опозицията няма да става параван на управляващите при прикриването на службите. Няма да играем с вас и ако някои независими искат да стават параван, ние няма да сме с тях, категорична беше тя. Йордан Бакалов от ОДС подчерта, че този псевдо контрол на службите ще бъде отбелязан в доклада на ЕК за България. Според него явно Мария Капон е имала срещи с управляващите, за да направи такова предложение. Мирослав Мурджов от БНС пък каза, че няма да участва в този фарс, защото целта на мнозинството не е да контролира ДАНС.
След скандала Капон предложи да се отложи с 24 часа избора на състава на комисиите, но искането й беше отхвърлено с голямо мнозинство.
От "Атака" пък се противопоставиха на предложението на ДПС Касим Дал да участва в комисията за ДАНС. Ако това се случи, цялата информация на нашата служба ще премине в турските тайни служби и това е опасно за българската държава, мотивира се Павел Шопов.
В крайна сметка мнозинството излъчи и избра своите представители в комисиите. Председател на спецкомисията за ДАНС ще бъде Надка Балева от Коалиция за България. Членове са: Касим Дал от ДПС и Минчо Спасов от НДСВ. Под комисията към комисията по отбрана ще включва Станимир Илчев от НДСВ, Атанас Мерджанов от Коалиция за България, а Янко Янков от ДПС ще бъде неин председател. Камелия Цветанова, БЛИЦ