"Президентът Путин иска да изобрети машина на времето", коментира президентът на Атлантическия клуб у нас и бивш външен министър Соломон Паси, по повод отправения ултиматум от Русия, силите на НАТО да напуснат България. "Апетитът на Путин е като на Хитлер, преди Втората световна война", добави той. 

"Неговият апетит се увеличи след анексията на Южна Осетия и Крим. Ако Западът продължава да толерира този процес, това няма да има край", каза Паси.

По думите му, Русия ще нахлуе в Украйна, но не се знае кога и как. Той настоя, че за Русия трябва да се говори с голямо уважение, но и с голямо въоръжение. 

"Ние у нас продължаваме да мислиме за нас като България, но ние сме НАТО, ние сме ЕС", каза още той. Според него, ако се изместят ядрените оръжия от Западна и Централна европа в България и Румъния, паритета ще бъде възстановен.

Куба може да се присъедини към НАТО, а Русия не иска да разговаря с Европа, каза още той.

"Ние не можем да влезем във война с Русия заради Крим, за съжаление. Както се обединиха едно време Източна и Западна Германия, така и Крим ще се обедини с Украйна един ден", обясни бившият външен министър. 

Ултиматум! Русия поиска силите на НАТО да напуснат България

По неговите думи, тази част от Украйна, която е незасегната от Русия, може да приета в НАТО още сега.

"Българската реакция можеше да бъде и по-бърза, но това е преодолимо", каза той, по повод реакцията на правителството след скандала с руския ултиматум за излизане от НАТО.

"Русия е голямата заплаха, но големият проблем е Китай. Голямата задача на Запада в отношенията му с Китай е създаването на алианс с Китай. Ако България поеме инициативата, ще седим много по-добре на западния терен", завърши Паси.